Voorkom de echtscheidingsgolf na Corona

Voorkom de echtscheidingsgolf na Corona
9 juni 2020

De pandemie van Covid-19 heeft geleid tot een piek in de stressniveaus van werknemers. Meer dan de helft van de mensen die Compusearch interviewt zegt dat dit de meest stressvolle periode uit hun carrière is. Hoewel een deel van deze stress te wijten is aan bezorgdheid rond gezondheid en de sociale afstand, is een ander deel werk gerelateerd. De angst om ontslagen te worden, de eindeloze Zoom-vergaderingen en het combineren van werk, ouderschap en huishoudelijke verantwoordelijkheden zorgen voor een zware belasting die partnerrelaties van werknemers beïnvloedt.

De Morgen van afgelopen zaterdag berichtte over een substantiële toenamen van het aantal echtscheidingen. In de tweede helft van mei werden er een kwart meer akten ondertekend bij de notarissen, en die vrezen dat ze nu nog maar aankijken tegen het begin van een heuse echtscheidingsgolf. In landen waar Covid-19 eerder toesloeg, zitten ze nu al middenin die golf.

In normale tijden biedt werken en wonen op afzonderlijke plaatsen een buffer tussen thuis en het werk. Het afbakenen van het privé leven en het professionele leven heeft vele voordelen. Hoewel we een deel van de impact van ons werk altijd meedragen, kunnen we stress, moeilijke vergaderingen en problematische collega's fysiek op kantoor achterlaten. Dit is in Corona tijden niet langer mogelijk. Werknemers die van thuis werken hebben geen veilige schuilplaats meer om dit alles achter zich te laten. De thuisomgeving is immers de werkomgeving geworden.

Voor veel werknemers die samenwonen heeft de overstap naar thuiswerken niet alleen gevolgen voor henzelf maar ook voor hun partner. Terwijl de meeste koppels in normale tijden op de hoogte zijn van de werkstress van hun partner, ervaren weinigen dit van zo dichtbij, dag na dag, week na week. Het is één ding om te horen over de moeilijke baas van je partner, het is een ander om je partner te kunnen zien terwijl ze worden uitgescholden tijdens een videoconferentie. Samenleven met het werk van onze partner op zeer dichte afstand is voor de meeste koppels nieuw. En weinigen van ons hebben een betrouwbare handleiding om met elkaars stress om te gaan.

Een fout die partners vaak maken, is proberen elkaars problemen op te lossen. Ten eerste is dit onmogelijk. Ten tweede legt het een extra druk op de schouders van partners. Zelfs al zijn deze bedoelingen nobel, de extra druk zal alleen maar meer stress veroorzaken.

Een andere fout is het minimaliseren van die stress. Mensen bedoelen het goed als ze zeggen dat hun partner zich minder zorgen hoeft te maken maar wat er in feite gebeurt, is dat hun partner zich niet begrepen en afgewezen voelt.

Hoe kunnen we nu de werkstress van onze partners erkennen op een manier die hun emotionele welzijn - en dat van onszelf - versterkt terwijl we erkennen dat we de oorzaak van de stress die ze ervaren niet kunnen wegnemen?

  • Geef regelmatige onverdeelde aandacht. Hoewel veel koppels nu altijd samen zijn, voelen velen zich eenzaam in hun relaties. Door het combineren van vele taken zoals werk, huishouden en voor sommigen thuisonderwijs, verwaarlozen ze elkaar. Maar de onverdeelde aandacht van onze partner, een moment waarin we onze frustraties openlijk kunnen delen en uiten, is een van de beste uitlaatkleppen voor stress. Koppels kunnen elkaar en hun relatie helpen door elkaar aan het eind van elke dag 15 minuten onverdeelde aandacht te geven, waarbij ze overeenkomen om gewoon open en aandachtig te luisteren - geen suggesties, geen advies.
  • Kijk hoe u uw partner het beste kunt ondersteunen. Het soort ondersteuning waar mensen naar verlangen is nu vaak anders dan voordien. Degenen die vroeger de voorkeur gaven aan emotionele steun, waarderen nu misschien meer praktische steun Het is belangrijk om je partner te vragen wat hij/zij nodig heeft, in plaats van aan te nemen dat wat je eerder hebt gedaan nog steeds het meest nuttig zal zijn. Als u erachter komt wat uw partner nodig heeft, kunt u uw energie investeren op een manier die het maximale relatierendement oplevert. Door te laten weten wat je nodig hebt en kunt bieden, kun je ook verwaarlozing en wrok voorkomen.
  • Creëer grenzen tussen 'werk' en 'thuis'. Het kantoor is dan wel thuis maar koppels kunnen nog steeds wat ruimte creëren tussen huis en werk. Een goed startpunt is het afzetten van fysieke ruimtes in huis waar het werk verboden is zoals de slaapkamer, de tuin, de keuken,… Plan ook vrije tijd, regelmatige pauzes gedurende de dag en 's avonds. Het afbakenen van tijd en ruimte helpt om werk en stress even achter te kunnen laten.
  • Doe dingen apart. Tijd voor jezelf maken is van vitaal belang om voor jezelf en je relatie te zorgen. Een eenzame wandeling, een afspraak om in aparte kamers te werken, verschillende activiteiten,… Wat het ook is, het zal je helpen om je batterijen weer op te laden en enige afstand te nemen van de werkstress van je partner.

Het kan contra-intuïtief aanvoelen, maar afstand nemen van de stress van je partner en het creëren van grenzen om het af te bakenen is de beste manier om je partner en jezelf op de lange termijn te ondersteunen. Dit en de regelmatige onverdeelde aandacht zonder suggesties of advies. Deze combinatie stelt je in staat om dichtbij en zorgzaam te blijven zonder zelf in die stress te raken en zal uiteindelijk zowel je carrière als je relatie ten goede komen.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga