Burn-out in ICT: de donkere kant van het werken in de technologiesector

Burn-out in ICT
29 November 2019

Werken in ICT lijkt de droom te zijn. Coole kantoren, coolere collega's, nieuw technologie, excellent loon, goede voordelen en flitsende wagens.

Maar er is een addertje onder het gras: burn-out. Dat gevoel van lethargie, cynisme en angst voor maandagochtend. Bijna 20% van de werknemers in de ICT-sector signaleren dat ze zich op dit moment uitgebrand voelen.

Veel kandidaten die bij Compusearch over de vloer komen geven aan van werk te willen veranderen omdat de werkdruk bij hun huidige werkgever te hoog is en ze geen verbetering zien naar de toekomst toe.

Burn-out is overal een probleem. Iedereen voelt druk om te presteren, zichzelf te overtreffen. Maar in de ICT-sector is dit groter omdat deze sector zeer snel beweegt. Men werkt er in ‘spints’ en de verwachtingen van de business zijn hoog. Het werk is vaak kritisch en deadlines onmogelijk krap. Het wordt er niet eenvoudiger op en taken komen bovenop taken op taken op taken op taken,….

Het maakt niet uit hoeveel je van je werk houdt, of hoe sterk en toegewijd je bent. Iedereen heeft zijn breekpunt. Wanneer dat punt wordt bereikt slaat burn-out toe.

Burn-out kan slapeloosheid, depressie en angst veroorzaken die je leven volledig verstoort. Het kan ook drastische fysieke en cognitieve effecten hebben. De chronische stress die leidt tot burn-out kan bijdragen tot de ontwikkeling van langdurige vermoeidheid, vermindering van cognitieve functies, geheugen- en concentratiestoornissen,... Het gevolg is meestal een lange periode van uitval en een moeizaam re-integratie traject.

Als we zien dat veel werknemers in de ICT-sector meer dan 60 uren per week werken is het niet moeilijk om te begrijpen dat 20% van hen symptomen van burn-out vertoont.

Hoe kan je als organisatie burn-out bestrijden?

Er is helaas geen gemakkelijke oplossing voor burn-out. Maar je kan stappen ondernemen om te proberen burn-out te voorkomen.

Iets eenvoudigs als ervoor zorgen dat medewerkers weten dat ze vrij kunnen nemen (tijd waar ze recht op hebben), kan de stress en druk die leidt tot burn-out verminderen.

Als je merkt dat je medewerkers lang en vaak buiten hun normale werktijden werken, vraag jezelf dan af waarom ze dit doen. Moedig hen aan om openlijk met hun lijnmanagers te praten zodat je het probleem kunt oplossen.

Maken ze zich zorgen over wat er met hun werk zal gebeuren als ze vrij nemen om te ontspannen? Vertrouwen ze collega's niet om hun werk goed te voltooien? Overweeg eens om de werklast te verdelen en extra medewerkers aan te nemen.

Omwille van de winst van je bedrijf en de gezondheid en het welzijn van je medewerkers, moet je ervoor zorgen dat je personeel het gevoel heeft dat ze ten volle kunnen profiteren van minimale rusttijden. En als het even kan, te stoppen met werken als de werkdag voorbij is.

Meer dan vier werkdagen per persoon per jaar zijn in 2018 in de ICT-sector verloren gegaan als gevolg van burn-out.

Door de werkdruk te verlagen en geestelijk welzijn op de werkplek te creëren, kun je dit verminderen en ICT technologie creëren die de wereld beter maakt.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga