De IT arbeidsmarkt in corona tijden

De IT arbeidsmarkt in corona tijden
11 avril 2020

De coronaviruspandemie domineert sinds februari het wereldnieuws. Dit leidt tot vragen bij een groot aantal kandidaten van IT headhunter Compusearch.

  • ‘Heeft het nog zin om te solliciteren?’
  • 'Zal het coronavirus het aanwervingsproces vertragen?’
  • ‘Zullen de bedrijven stoppen met aanwerven?’

Op basis van vele gesprekken met onze klanten en kandidaten komt Compusearch tot een genuanceerde conclusie.

Er is wel degelijk een negatief effect merkbaar in de IT arbeidsmarkt, zowel wereldwijd als in België. Microsoft heeft de ambitie opgeborgen om haar laptop met twee schermen, Surface Neo, tegen de feestdagen klaar te hebben. Horeca-aanbeveler Yelp gaat duizend mensen ontslaan en 1.100 mensen met onbetaald verlof sturen. Het bedrijf ziet haar business stilvallen door de coronacrisis. Ook in België zijn er een aantal bedrijven die hun IT aanwervingen even op een laag pitje gezet hebben.

Er is echter ook positief nieuws. Niet elke sector vertraagt in een economische crisis. En niet elk bedrijf binnen een sector vertraagt. De crisis biedt ook opportuniteiten. Onze regering wil een aantal apps in gebruik nemen waarmee contacten op te sporen zijn van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie loopt nu onderzoek. De Gentste start-up Jureca start met online consultatieruimtes voor advocaten. De dienst moet het advocaten mogelijk maken om ook in afzondering met cliënten te overleggen. Ubisoft heeft een digitaal lessenpakket rond het Oude Griekenland ontwikkeld. De game-ontwikkelaar en -uitgever stelt de software beschikbaar als hulpmiddel voor het lesgeven op afstand. Veel bedrijven doen een beroep op IT leveranciers om thuiswerk mogelijk te maken. Zoom, Teams, Skype,… doen gouden zaken. Telenet, Proximus en Orange realiseren een enorme groei in dataverkeer en breiden hun netwerken uit.

Er zijn dus zeker opportuniteiten. Er zijn nog veel bedrijven die competente IT medewerkers nodig hebben. Nu meer dan ooit. Bij Compusearch zien we ook dat een heel aantal van onze klanten die op dit moment niet groeien toch deze crisis gebruiken om top talenten aan te werven om na de crisis een voorsprong te nemen op hun concurrenten.

De IT kandidatenmarkt was ook voor het coronavirus concurrerend en bedrijven blijven selectief. Ze willen immers de beste kandidaat voor de functie te vinden. Dat gaat niet veranderen. De aanwervingen zullen versnellen of vertragen binnen een organisatie op basis van hun strategische plannen ... niet alleen vanwege een virus.

Wel zien we binnen Compusearch een aantal veranderingen in het wervingsproces. Interviews worden niet meer face 2 face gedaan maar via Skype, Zoom, Teams,… Kandidaten hoeven zich niet meer te verplaatsen en de gesprekken hoeven ook niet meer na de werkuren plaats te vinden. Ook de aanbieders van psychotechnische proeven en assessment centers hebben zich intussen georganiseerd om deze virtueel te doen. Dit alles komt te goede aan de snelheid van het wervingsproces. Waar vroeger doorlooptijden van 4 tot 6 weken normaal waren kan het met een virtueel proces op 2 tot 3 weken rond zijn.

Wat betekent dat voor jou als kandidaat? Bij sommige bedrijven zal er een vertraging van het proces optreden omdat ze willen afwachten of ze de nieuwe medewerker wel zullen nodig hebben na de corona crisis. Bij anderen die op dit moment groeien of zich strategisch willen wapenen met top kandidaten voor de toekomst zien we duidelijk een versnelling in het wervingsproces.

Dit wil niet zeggen dat je de oude beproefde methodes mag laten vallen. Jouw taak als kandidaat is om consequent op te volgen. Wees beleefd vasthoudend. Sluit af door te vragen naar de volgende stappen in het interview. Vraag naar de baan. Telefoneer, laat voicemails achter, stuur e-mails en vraag een update over het interviewproces, virus of geen virus.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga