IT sector doet het goed. Tekort aan IT’ers beknot echter onze economische groei.

Verontrustend tekort aan ICT'ers in 2020
1 September 2021

Dat Covid de IT bedrijven geen windeieren legt wordt nogmaals bevestigd is dit artikel uit Data News van 16/8/2021.

https://datanews.knack.be/ict/magazine/corona-heeft-nauwelijks-impact-op-belgische-ict/article-normal-1747767.html?cel_hash=1d47c44a5f0a40708a53455b9e075d82fd003d91&chts=1629613972&utm_source=Newsletter-20/08/2021&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDATANNL#

Ook de IT headhunting sector kende een sterke stijging afgelopen jaar. Bij #Compusearch merken we verschillende tendensen.

Er is een grotere vraag naar infrastructuur en support functies.

Enerzijds merken we dat kandidaten terughoudender zijn om van baan te veranderen. Anderzijds zien we dat de trend naar freelancers zich verder doorzet.

De stijgende behoefte aan goed opgeleide IT’ers samen met de uitstroom van de generatie van het eerste uur zorgen voor een nijpend tekort op de arbeidsmarkt.

De opleidingen van de VDAB en Cevora zorgen voor een relatief goede instroom voor de support en operationele functies. Wat betreft architectuur, project management, AI en Data blijft de schaarste op de arbeidsmarkt zorgen voor een belemmering van de groei.

De grote spelers lossen dit op door near- en offshoring. Voor de kleinere bedrijven is dit een stuk moeilijker.

Indien de IT sector in onze regio verder wil groeien is er nood aan campagnes die de keuze voor een IT studierichting vergroten. Indien we er niet in slagen om meer jongeren op te leiden in het domein van de informatie technologie zullen onze bedrijven hierdoor een competitief nadeel ondervinden tegenover landen die daar wel in lukken.

De overheid, #voka en #agoria kunnen hier een belangrijke rol opnemen. Anderzijds kunnen de organisaties voor studiekeuze begeleiding mee aan deze kar trekken. Nog te vaak zien we dat jongeren die zeker de talenten en competenties hebben voor technisch georiënteerde studies kiezen voor een ander studiedomein.

Dit begint reeds op zeer jonge leeftijd door een keuze voor ASO ten nadele van TSO. En binnen het ASO gaat de keuze dan vaker naar talen en menswetenschappen dat naar wiskunde en natuurwetenschappen.

Dit is dus niet enkel de verantwoordelijkheid van de overheid en het middenveld maar ook de jongeren en hun ouders moeten eens nadenken over een studiekeuze die niet enkel hun individuele belangen dient maar die onze industrie op lange termijn competitief en innovatief kan houden. Een tekort aan IT’ers heeft immers een impact op de hele economie van een regio.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga